< terug naar opinie-overzicht

Een dossiervreter is Opstelten nooit geweest

In de commissie Veiligheid en Justitie maskeert hij zijn gebrek aan kennis met dooddoeners

Een dossiervreter is Ivo Opstelten nooit geweest. Als burgemeester van Rotterdam las hij geen stukken die langer dan een A4’tje waren. Goeie oefening voor zijn ambtenaren, daar niet van, maar het maakt hem niet per se geschikt als minister. Dat Rutte hem toch vroeg voor de post Veiligheid en Justitie zal er zeker mee te maken hebben dat hij heel wat aan hem te danken heeft. Opstelten trok als partijvoorzitter niet alleen de VVD uit het slop, hij was ook informateur van het kabinet Rutte I. Omdat hij als burgemeester van Rotterdam ook succesvol was geweest, leek hij een zekerheidje voor het kabinet.

Helaas voor Opstelten wordt van een minister meer dossierkennis gevraagd dan van een burgemeester. Als burgemeester van Rotterdam kon hij indruk maken met geruststellend gebrom en stevige law-and-ordertaal. Maar in Den Haag komt hij daar niet mee weg. In de commissie Veiligheid en Justitie heb ik meermaals meegemaakt hoe hij zijn gebrek aan kennis probeert te maskeren met dooddoeners als ‘Het is glashelder dat we dit keihard aanpakken’. Bij het beantwoorden van vragen laat hij zich opzichtig souffleren door ambtenaren. Hij leest antwoorden voor die hij zelf niet helemaal begrijpt.

Ik heb me er vaak over verbaasd dat de Tweede Kamer dat pikt. Inmiddels hebben steeds meer Kamerleden echter genoeg van zijn ontwijkende formuleringen. Tijdens het debat over maatregelen tegen jihadisme maakte Opstelten het vorige week echt te gortig. Hij wist duidelijk niet waar hij het over had. In de media wordt gezegd dat hij moe is van de nasleep van MH17. Het zal best, maar ook als hij niet moe is, heeft Ivo heeft een hekel aan dossiers.

Na het Kamerdebat over jihadisme was Opstelten zich van geen kwaad bewust. ‘Het was een helder debat’, vond hij. Hij zal de eer niet aan zichzelf houden. Het ziet er ook niet naar uit dat Rutte hem laat vallen. De vraag is of onze veiligheid in goede handen is bij deze minister. Ik denk van niet.

 

< terug naar opinie-overzicht